Fabula

În ziua de vineri, 28 noiembrie 2014, în Centrul de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale Apoldu de Jos a avut loc premiera scenetei Scrisoare cu personaje, piesă interpretată de elevii clasei a VI-a. Fabula este o adaptare după Nina Cassian.

Premiera a început la ora 9 dimineața. Dirigintele clasei, Lorinczi Francisc-Mihai a adresat un cuvânt părinților, profesorilor și elevilor care au luat parte la această reprezentație.

Bună dimineaţa Domniilor voastre!

Sunt onorat să vă întâlnesc la acest moment matinal, drept dovadă că actorii noştri sunt treji la minte, pentru a vă prezenta Fabula Scrisoare cu personaje, dramatizare după Nina Cassian.

Fabula este o scurtă poveste alegorică aparţinând genului epic, de obicei în versuri, în care autorul personificând animale, plante, lucruri, fenomene ale naturii satirizează anumite năravuri, deprinderi, mentalităţi şi greşeli ale oamenilor cu scopul de a le îndrepta, de a le corija. Fabula are două componente: una satirică şi una moralizatoare. Cu alte cuvinte, vorbesc animalele ca să priceapă oamenii. Să fim aşadar pricepători şi discernători pentru a gusta din plin momentul scenic care urmează.

Plecând de la Părintele fabulei, Esop, această specie a avut adepţi de mare clasă. L-aş aminti pe La Fontaine, la noi pe Grigore Alexandrescu, dar m-aş opri asupra lui Lev Tolstoi, marele titan rus, care a scris o carte cu fabule, miraculoasă. La conacul său de la Iasnaia Poliana a compus opere celebre. Începutul prezentării noastre este un intro din La Fontaine, apoi fabule de Lev Tolstoi, care sunt elemente pregătitoare ale scenetei noastre.

Nina Cassian, Renee Annie Cassian, poet, traducător şi eseist român, de origine evreiască, refugiată în SUA a scris literatură pentru copii ca un refugiu, pentru că în aceasta formă se putea exprima, această literatură pentru cei mici nu era cenzurată ca literatura adulților, în perioada comunistă.

Vă las în compania personajelor.

Personajele fabulei interpretate de eleii clasei a VI-a au fost:

  • Fabulistul, băiat, prezentând fabula;
  • Leul, personajul principal al fabulei, perfect conştient de atuurile sale fizice, care stăpâneşte şi conduce dictatorial.
  • Vulpea, şireată, mereu îi face pe plac leului, devenind acolita lui.
  • Berbecul, personaj paşnic, cel mai curajos dintre ceilalţi, însă totuşi fricos, dominat şi el de leu.
  • Iepurele, fricos şi bâlbâit, nu reuşeşte să scape de spaimă.
  • Şoricelul, foarte fricos, sâsâit şi grăbit.
  • Cele două veveriţe, tremură mereu de frică şi nu scot nici un cuvânt.