DATINĂ STRĂBUNĂ PE SECAȘ
În data de 31 ianuarie 2015, sâmbătă, a avut loc în localitatea Apoldu de Jos, Județul Sibiu, cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Datină Străbună pe Secaș, o zi de sărbătoare pe Valea Secașului. Festivalul a fost inițiat de profesorul și reputatul scriitor Ioan Popa din Roșia de Secaș încă din anul 1972, care a scris o monografie și studii bine aprofundate despre zona etnografică și folclorică Țara Secașelor.
Programul festivalului a cuprins următoarele momente:
Ora 11.00: Simpozion Datină Străbună pe Secaș — Căminul Cultural din Apoldu de Jos
Ora 11.30: Parada portului popular
Ora 12.00: Deschidere oficială
Spectacol folcloric al formațiilor tradiționale de pe Valea Secașelor:
COMUNA MIHALȚ: Ansamblul folcloric ‘Banu Mihalțea’, COMUNĂ CIUGUD:
Ansamblul ‘Doina Mureșului’, COMUNA SPRING: Ansamblul ‘Fântânița de piatră’, COMUNA DOȘTAT: Ansamblul ‘Numai lin, dorule lin’ (Rapsod popular Vasile Fălămaș, solista Maria Dan Păucean), COMUNĂ ROȘIA DE SECAȘ: Grupul Folcloric ‘Ion Blăjan’, COMUNA CERGĂU: Ansamblul folcloric al Căminului Cultural Cergău ‘Mugurii de la Cergău’, COMUNA APOLDU DE JOS: Formația de dansuri populare a Școlii Generale Apoldu de Jos, Formația de dansuri tradiționale ‘Junii Apoldului’, MIERCUREA SIBIULUI: Ansamblul folcloric ‘Purtată Secașelor’, Corul de femei din Miercurea Sibiului (solistă Teodora Ciocănea), PĂUCA: Formația de dansuri a comunei Păuca, LOAMNEȘ: Grupul vocal de femei din Alămor, al comunei Loamneș.
Recital extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’ și soliștii: Giulia Medrea, Paula Medrea, Ilie Medrea, Alina Pinca și Veta Biriș.
Organizatori: Consiliul Județean Sibiu prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale’ Cindrelul—Junii’ Sibiu, Primăria Comunei Apoldu de Jos și Consiliul Local al Comunei Apoldu de Jos, cu partenerii: Consiliul Județean Albă și Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul- Junii Sibiu, Primăria Comunei Apoldu de Jos și Consiliul Local al Comunei Apoldu de Jos, cu partenerii: Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură Augustin Bunea Alba.
Praznicul care a animat Valea Secaselor, Datină Străbună s-a născut în anul 1972, din dorinţa profesorului Ioan Popa de a promova zestrea culturală şitradiţională din această zonă. Prima ediţie a avut loc la Roşia de Secaş, iar a doua la Spring, abia în anul 1984. O a treia ediţie a fost organizată tot după o perioadă de lungă aşteptare, în 1996, la Spring. De atunci, festivalul este organizat anual, gazde fiind localităţile: Roşia de Secaş (1997), Doştat (1998), Ohaba şiDoştat (1999), Spring (2000), Roşia de Secaş (2001), Doştat (2002).
Judeţul Sibiu s-a alăturat judeţului Alba, în organizarea festivalului, în anul 2003, aşa că de atunci ediţiile sunt găzduite alternativ: Păuca (2003), Alămor (2004), Miercurea Sibiului (2005), Spring (2006), Apoldu de Jos (2007), Roşia de Secaş (2008), Alămor (2009), Cergău (2010).
În data de 29 ianuarie 2011, au venit la Păuca să deschidă lada de zestre a tradiţiilor din ŢaraSecaşelor, locuitori din Daia Română, Doştat, Spring, Roşia de Secaş, Cergău Mare, Ohaba, Mihalţ (judeţul Alba), Păuca, Apoldu de Jos, Miercurea Sibiului, Loamneşşi Alămor (judeţul Sibiu).
Comuna Apoldu de Jos a fost reprezentată de Formația de dansuri populare a Școlii Generale Apoldu de Jos, Formația de dansuri tradiționale ‘Junii Apoldului’.
Elevii școlii noastre au fost instruiți și pregătiți de prof. Ioan Popa, directorul Școlii Gimnaziale Apoldu de Jos. Pozele și înregistrările video sunt o dovadă grăitoare pentru atmosfera de sărbătoare care a cuprins localitatea în ziua de 31 ianuarie 2015.
Filmulete
Poze